Íjászninja leírás by Draakma

A OldGame2 Wiki wikiből

Az itt leírtak elsősorban GF szerverre igazak. Nem kell szentírásnak venni. Tapasztalatokat tartalmaz elsősorban.
Az íjász a játék egyik legkényesebb karakter, abszolút PVP kaszt. 4 támadó és 1 (self)buff képesség tulajdonosa.

Tartalomjegyzék

Képességek

 • Tűznyíl: Lassan visszatöltő készség (25 sec). A játék egyik legerősebb készsége. Területre sebez, de komoly károkat a főcélon kívül csak magas szinten okoz (g5-P).
 • Mérgezett nyíl: Szintén lassan töltődő készség (25 sec). 100%-s ájulás már 1 ponttal is. Sebzése a tűznyíléhoz képest alacsony, de növekvő mérgezési esélye és az ájulás a legfontosabb képességé teszi. P-n a 100% mérgezés az íjász legmeghatározóbb fegyverévé teszi (méreg ellenállásra nem épít senki). A mérgezés szintén területre hat, így akár 4-5 ellenfelet is mérgezhetünk, waron, PVP-ben egyaránt hasznos.
 • Ismételt lövés: Visszatöltési ideje rövidebb, mint a másik két készségé (15 sec). A méregnyílnál erősebb, de a tűznyílhoz képest P-n 10-15%-al gyengébb. Kizárólag egy célt sebez, totális PVP készség. Hátránya: magas szinten (P) a 9 nyílvessző ellövése borzasztóan sok idő, így az animáció végig helyhez köti a karakterünket (felkínálja magát a támadásoknak).
 • Nyíleső: Visszatöltési ideje a másik 3 készséghez képest közepes (20 sec). A sebzése körülbelül a méregnyíléhoz hasonlítható. P-n az ismételt lövéshez hasonlóan 9 nyílvesszőt lő ki, de eltérő célpontokra. Waron kiválóan használható. G1-n egy jobb íjjal akár 10k-s sebzés is produkálható vele (kritikus sebzéssel). Az első 3 M közé nem, de 4. M-nek mindenféleképpen szükséges. Sokak által lenézett készség, de hasznos és sebzése viszonylag, még így is magas más kasztok képességeihez képest (más kasztoknak a legerősebb képességei sebeznek ennyit P-n)
 • Pehelykönnyű lépések: Növekvő mozgási sebesség, de a feltöltési idő és a használhatóság között van kb. 10-15 sec üresjárat. Jobb esetben egy PVP-re elég. Csak 5. készségnek ajánlom. A játék készítői saját véleményem szerint csúnyán mellényúltak a készség elkészítésénél.

Az 5 készséget figyelembe véve, az általam ajánlott fejlesztési sorrend a következő:

 1. méreg
 2. tűz
 3. ismételt
 4. nyíleső
 5. pehelykönnyű

Az 53-as szint elérése nem jelent túlságosan nagy problémát így az első 3 ízlés szerint kombinálható.
A komolyabb kérdés 3-4 G-s képesség esetén fogalmazódik meg. Melyiket húzzuk először P-re? 100% mérgezés? Vagy a nagy tűzerőt jelentő tűz vagy ismételt? Az ismételt hamarabb betölt és csak 10-15%-kal gyengébb. A saját véleményem szerint:

 1. Tűz (legerősebb készség)
 2. Méreg (100% mérgezés)
 3. Ismételt (15 sec)

Ha mindet P-re húzzuk, akkor az itteni kombinálással már nagyobb bajban lehetünk, mint amikor az M-ek sorrendjét osztjuk ki. Továbbá ezen a szinten már (75+), sok ellenfelet kizárólag a mérgezésnek köszönhetően tudunk megverni.

PVP

Egy jó íjász (85+) a nem TÚLDEFELT (nincs túl sok % nyíl ellenállása) ellenfeleket 2-3 készségből veri. Persze ez nem teljesen általánosítható. Az íjász esetében, minden kaszt ellen ki kell térnünk külön-külön a speciális elemekre, valamint az esélyekre. Mit tehetünk? Hogyan párbajozzunk? Mik azok a tényezők, amik előnyünkre válhatnak egy párbajban? Leghasznosabb bonuszok (sorrend szerint felsorolva):

 1. TP (lehetőleg minden kiegészítő 1,5k-2k TP)
 2. Félember (10-40%)
 3. Kaszt elleni defek (+9-s pajzsok, immun…, sámán ellen egy +8-s is elég lehet)
 4. Kritikus sebzés (35%+ komolyabb számolásoknak ettől az értéktől van értelme)
 5. TP-reg (80-90% min)

Ahhoz, hogy íjászunk a lehetőségekhez mérten minden bónusszal rendelkezzen, nem kevés SÉ-re lehet szükség, más esetben a kinőtt felszereléseket megvásárolhatjuk a piacon is. Kérdés : van-e 200-500 millió elfekvő yangunk, ezekre a felszerelésekre?

Harcosok ellen

Mentális harcos ellen: Az íjász halmozott előnyben van vele szemben. Általában lassú, készségei könnyen kikerülhetőek. Kis ügyességgel, sokkal nagyobb ellenfelet is megverhetünk. (56-os íjász vs 70-es menta pl.). Készségei ellenfelünknek erősek, de azonos feltételek mellett a menta esélytelen az íjász ellen. Immun pajzs kötelező!!
Testi harcos ellen: Az íjász a lassú töltési idő miatt (még visszatérés kővel is nehéz kompenzálni) 53-as szintig a testi ellen azonos felszerelések mellett veszíteni fog. A 3. M megszerzését követően, azonban a szerepek felcserélődnek és az íjász a testi elé lép. Immunpajzs nélkül, kellemetlen párbajokban lehet részünk! A készségeit jóval nehezebb kikerülni, mint a mentáét. Az auto+mámor+aura trio ellen egyetlen védekezési lehetőség a sok TP és def.

Mind a két kaszt esetében ajánlatos a méregnyíllal kezdeni a párbajt, hiszem, ha mérgezzük ellenfelünket, akkor már a 3. készség a halálát jelentheti. Folytatásban tűznyíl majd ismételt lövés. Amennyiben ellenfelünknek sok nyíl ellenállása vagy sok a TP-je, abban az esetben feltétlen cseréljük meg a tűz és ismételt ellövését. Az ismételt körbe fog érni, a tűz nem. Amennyiben ellenfelünk jóval nagyobb szintű és nincs esély a mérgezésre, abban az esetben az ismételt lövéssel kezdjük a párbajt.
Immunpajzs nélkül jelentősen csökkennek esélyeink, kellemetlen a párbaj közben azt számolni, mikor tölt vissza a száguldás vagy a kardütés, nehogy valamelyik készségünk besüljön.

Sura ellen

Kard sura ellen: A mentához hasonlóan, jóval nagyobb szintűeket is el lehet verni, komolyabb erőlködés nélkül. Ennek az oka az, hogy a kardsurák többsége az első 3. M-s készség között 2 passzív készséget húzott minimum. Nem lesznek erős támadó készségei 75 alatt, vagy legalább is elég ritka. Magas szinten jelentősen megerősödik, de itt sem jelenthet komolyabb akadályt egy jobb íjásznak.

BM sura ellen: A sokakat foglalkoztató kérdés. Melyik a legjobb pvp kaszt? Eredendően 53-as szintig a BM komolyabb erőfeszítések nélkül is veri az íjászt. 53-s szinttől, azonban az íjász jelentősen megerősödhet. Azonos szinten lévő íjász vs. BM párbajban két tényező fog dönteni. A mérgezés illetve az ellenfelünk képességei. A surák többsége csak 4. képességnek húzza a sötét védelmet. Ezzel pedig saját magát vereti meg egy párbajban, kék ital fogyasztása nélkül bajba kerül. 80-as szint felett egy jó íjásznak 3 készségből nullára kellene tennie a BM összes MP-jét. Megjegyzem, hogy a láng csapás kikerülhető, a láng lelke sebez, de egy tp-regben bővelkedő íjász (ametiszt nyaklánc+9, kristály karkötő+8) regje 3 mp-nként magasabb, mint a BM láng lelkének sebzése. Ha ezen a vonalon maradunk, akkor ellenfelünknek egy komolyabb károkat okozó sebzése marad a sötét kő és a mérgezés szép lassan megeszi ellenfelünk TP-jét. Persze általánosítani itt sem szabad.

Ninja ellen

Íjász ellen: Ennek a párbajnak van a legkevesebb értelme. Elsősorban a mérgezés fogja eldönteni a párbajt. Persze az ügyességnek is fontos szerepe van.
Tőrös ellen: Talán az íjász legkellemetlenebb ellenfele. 65-s szint alatt a tőrösnek azonos feltételek mellett nem sok esélye van távharcos kollégájával szemben. 65 felett azonban a tőrök jelentősen megerősödnek így vele a tőrös is. Legnagyobb hátrány vele szemben az, hogy a skillek animációja a tőrös esetében jóval rövidebbek. Így amíg mi 2 skillt ellövünk, addig a tőrös 3-t. A kard forgatag 3-szoros sebzésének kikerülése a fő cél. Már ha ez lehetséges. A WASD blokknak köszönhetően elfutni, kitérni szinte lehetetlen (a tőrös, wp, és a testi, rángat, nem az történik a képernyőnkön, mint ami a valóságban). Ezen elemek mellett csak sok ügyességgel verhetjük ellenfelünket magas szinten azonos felszerelések és készségek mellett. Gyakran elhangzó mondatok ellenfelünktől: ne fuss, hova mész? ne mozogj…

Sámán ellen

Sárkány sámán: Komolyabb erőt csak 80-as szint felett képvisel. Általában 2 passzív és 2 támadó skill birtokosa. Nyers erő mellett az íjász nyerni fog. De defek és kasztkő hiányában magas szinten érhetnek minket meglepetések.
Villám sámán: A 3. számú PVP király. Magas szinten (75+) válik erőssé. Alatta komolyabb erőlködések nélkül verhető. Viszont el tudok képzelni 80-s szint körül olyan sámánt, ami ellen nem lenne könnyű nyerni. Előnye velünk szemben: könnyebben jut 9-s ninja pajzshoz, mint mi sámánhoz. A fő fegyverünkben (pl. óriásördög íj+7) valószínűleg nem lesz sámánkő. Komolyabb defelések nélkül csak óriási ügyességgel nyerhet a healer. Erős "példányokkal" ritkán találkozhatunk. (megjegyzés egy érett szerveren el nem tudom képzelni, hogyan látja el magát egy healer. Miből finanszírozza készségei kövezését stb.) 80 fölött fejlődni szinte lehetetlen. Még átváltozással buffal sem fog annyit bírni barlangban, hogy kellő gyorsasággal fejlődjön. Le a kalappal az előtt, aki ebből a kasztból ütőképeset kreál.

Felszerelés

Fegyverek kövezése

 • Agancs íj: +3+4 harcos illetve +3+4 visszatérés – Lehetőleg készségkáros
 • 65+-os íjak: +4 harcos, +4 ninja, +4 sura – Magyarázat ezen a szinten P-s készségekkel nem lesz szükséged két skill sorra. Waron egy healer vagy a céh készség kompenzálja a visszatéréskő hiányát. Krit követ csak abban az esetben ajánlom, ha 2 íjjal rendelkezünk. (Pl. Sárgasárkány+7 – kritikus csapás köve+4, harcos+4, ninja+4 valamint Sárgasárkány+7 – krit kő+4, sura+4, sámán+4…)

Level 80

Egy 80-s szintű íjász felszerelése kb. pvp-re:

 • 10% félemberes sisak
 • +7 feketeszél öltöny (2k tp)
 • Óriásördög íj (lehetőleg duplafélemberes, vagy 10% krit)
 • Cipő (lényegében mindegy: 2k tp, krit, kard és kétkezes def)
 • Nyakas (krit és tp – kard v kétkezes v tőrdef)
 • 9-s kasztpajzsok (sólyom lehetőleg immun)
 • Karkötő (fehérarany+9, kristály+8+9 – tp, félember, átható, mágiadef)
 • +9-s ébenfa (félember, tőrdef, kétkezes def, nyíldef, karddef…)

A zárójelben szereplő bonuszok a leglényegesebbek!
A lehető legjobb összeállítás saját véleményem szerint az, amikor minden kaszt ellen rendelkezünk 20-60% deffel egyszerre a lehető legtöbb TP-vel fűszerezve. Így kellően masszívvá válunk warokon is.

Személyes eszközök